Ton de Kroon

Ik ben vooral een tekenaar.
Natuurlijk gebruik ik ook andere technieken, zoals aquarelleren.
Ik maak soms collages met fotofragmenten. Maar tekenen is voor mij toch de belangrijkste manier om in beeld te brengen wat mij bezig houdt. De mogelijkheid van een potlood zijn voor mij eindeloos: tere, felle, zachte, harde, lichte of donkere lijnen,arceringen, krassen, stippelingen…

De onderwerpen veranderen: jeugdherinneringen, gebeurtenissen in de wereld, lijfelijkheid, ze vonden een plek in mijn werk.

De laatste jaren zijn het vooral landschappen die mij fascineren. Ik ontmoet ze in Nederland, België, Duitsland, Italië. Ze treffen mij door hun structuur, hun lijnenspel en lichtval, maar ook door hun rust en verstilling.

Ik ben ook begonnen met het maken van keramische objecten. Het directe contact met de klei, het kneden, vormen, tastbaar maken van een idee dat in mijn hoofd zit, trekt mij. En dan de concentratie, het intense plezier van het tekenen in de aangebrachte glazuur dat de zuigkracht, gevoeligheid heeft van japans papier. Waarna nog de spanning van hoe het tenslotte uit de oven komt.

Maar de laatste tijd gaat mijn voorkeur uit naar het maken van ruimtelijke objecten van - door mij betekend - papier.

CV

Ton de Kroon
Geboren 1948 Culemborg

Opleiding:
Koninklijke academie Den Bosch 1965-1970
Ateliers '63 Haarlem 1970-1972

Tentoonstellingen en presentaties in binnen en buitenland:
Amsterdam, Vlissingen, Finsterwolde, Haarlem, Brussel, Gent, Hamburg, e.a.

Werk opgenomen in diverse collecties, o.a.
Rijksaankoop
Collectie Nederland
Provincie Noord Holland
Privé verzamelingen

Contact